Crop trials

Vervolg van ‘langvezelige’ hennepproeven in 4 landen

Vervolg van ‘langvezelige’ hennepproeven in vier landen dankzij het Interreg Hemp4Circularity

Dankzij het Interreg NWE Hemp4Circularity-project zijn textielhennepproeven met succes uitgevoerd in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Deze proeven besloegen een totale oppervlakte van 3 hectare en hadden betrekking op twee hennepvariëteiten, USO en San27, onder coördinatie van de regio’s Wallonië en Vlaanderen in België, evenals Nederland en Duitsland. In Frankrijk heeft de vereniging Lin et Chanvre Bio ook een actieve rol gespeeld bij het verzamelen van een enorme hoeveelheid gegevens over bestaande hennepgewassen. Al deze informatie wordt de komende maanden statisch geanalyseerd, zodat de resultaten kunnen worden beoordeeld.

Picture 1

Hennep integreren in de textielwaardeketen

Het Interreg-project “Hemp4Circularity” (H4C) heeft tot doel hennep te implementeren in de textielwaardeketen in de regio Noordwest-Europa (NWE). Het project, gestart in maart 2023, omvat een breed scala aan activiteiten, waaronder veldproeven en gewasmonitoring in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Deze eerste activiteiten hebben het mogelijk gemaakt om essentiële gegevens te verzamelen over verschillende parameters, waaronder de plantdichtheid na het zaaien en tijdens de oogst. De rietjes werden op dezelfde manier geparallelliseerd als het vlas, met behulp van de Sativa 200-machine, die werd verbeterd tijdens de mechanische werkplaats van Hyler. Het stro werd vervolgens geroot, gekeerd en in balen verpakt, voordat het naar de schuren werd vervoerd voor veilige opslag in afwachting van de zwingelfase. Alle gegevens die tijdens de zomer zijn verzameld, worden nu aan een statistisch analist voorgelegd

Een goede oogst

De gewassen groeiden over het algemeen goed en konden op tijd worden geroot en in balen worden verpakt, ondanks enige vertraging in de oogstfase. Deze vertraging was te wijten aan de extreem natte omstandigheden tijdens de zomer, die leidden tot een late oogst van het stro, voornamelijk tussen half augustus en eind augustus. De kwaliteit van het gerootte stro zal worden beoordeeld tijdens de volgende fases van het project, namelijk het zwingelen, pellen en spinnen.

Geïnteresseerd in het project?

Het Hemp4Circularity-project bestrijkt alle stadia van de hennepverwerkingsketen. Of u nu een teler, een verver, een peller, een spinner, een wever, een breister of een ontwerper bent: als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden van textielhennep, raden wij u ten zeerste aan om contact met ons op te nemen. De komende maanden zullen er een reeks activiteiten plaatsvinden die wellicht uw interesse zullen wekken. Onder deze activiteiten zullen deze winter trainingen voor boeren en ondernemers van start gaan. In 2025 staat een opleiding tot ambassadeur van textielhennep gepland. Ook worden er workshops en conferenties voor studenten en merken georganiseerd over thema’s als de kunst van het weven. Het project zal werken aan de verschillende stadia van de hennepverwerking.

Bent u een teler, een scutcher, een hackler, een spinner, een wever, een breister of een ontwerper, en bent u geïnteresseerd in hennep voor textiel, neem dan contact op met het project: er zullen activiteiten zijn die u mogelijk interesseren in de volgende maanden. Hier zijn een paar voorbeelden van de geplande activiteiten: we organiseren deze winter trainingen voor de boeren en loonwerkers met een sessie. In 2025 zal een opleiding tot ambassadeur van henneptextiel plaatsvinden. Rond thema’s als weven worden workshops en lezingen voor studenten en merken georganiseerd.

Neem contact met ons op door een mail te sturen naar communication@valbiom.be